Home Projekty www.muzeach – Łańcut

www.muzeach – Łańcut

przez Maciej Mosur
0 komentarz

W lutym 2021 zostaliśmy poproszeni o wsparcie w realizacji projektu digitalizacyjnego prowadzonego na zamku w Łańcucie ramach projektu “www.muzeach”. Projekt pod tytułem „www.muzeach” ma na celu powszechne udostępnienie zasobów cyfrowych pięciu muzeów prowadzonych lub współprowadzonych przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyzwanie przed którym zostaliśmy postawienie polegało na zebraniu oraz opracowaniu danych w trzech zaawansowanych technikach RTI, Gigapixel oraz Fotogrametrii.

Na 2 tygodnie przenieśliśmy nasze mobilne studio digitalizacyjne do zamku w Łańcucie. Realizowaliśmy nasze zadania w dwóch zespołach co pozwoliło nam na pozyskanie danych w szybszym tempie. Pierwszą z technik którą realizowaliśmy była technika GIGAPIXEL w ramach której wykonaliśmy serię zdjęć poszczególnych części obrazu  w bardzo wysokiej rozdzielczości. Dzięki specjalnej aplikacji będzie możliwe oglądanie wybranych obrazów w bardzo dużym powiększeniu ukazując najdrobniejsze detale. Kolejną metodą digitalizacji byłą technika  RTI (Reflectance Transformation Imaging – w wolnym tłumaczeniu – obrazowanie z transformacją odbicia) – metoda dokumentacji dwuwymiarowej dająca końcowemu użytkownikowi możliwość swobodnego operowania oświetleniem oglądanego obiektu. Finalnie dla dziesięciu obiektów przestrzennych wykonaliśmy i udostępniliśmy dokumentację 3D – dokumentację trójwymiarową, opartą o techniki fotogrametryczne i skanowanie laserowe.

You may also like