Home Projekty Sztuka na miejscu VR

Sztuka na miejscu VR

przez Maciej Mosur
0 komentarz

Sztuka Na Miejscu to przestrzeń, w której sztuka jest na wyciągnięcie ręki. W galeria prezentowane są prace wrocławskich artystów oraz wykładowców i studentów z ASP. Jednym z wyzwaniem związanym z prowadzeniem galerii i realizacją zaplanowanych wystaw było udostępnienie oraz prezentacja wszystkich wystaw zrealizowanych czasie pandemii jak najszerszemu gronu odbiorców. W związku z pandemią znikomy odsetek wrocławian mógł zapoznać się z realizowanymi w tym czasie wystawami,

Wspólnie z Galerią Sztuka na miejscu postanowiliśmy rozpocząć projekt digitalizacji wystaw realizowanych w przestrzeni galerii. Metodą fotogrametrii i skanowania laserowego archiwizujemy oraz udostępnianiamy w formie aplikacji VR poprzednie wystawy. Aplikacja VR jest dostępna w galerii. Użytkownik może wybrać interesującego artystę i zapoznać się z jego dziełami. Projekt ma duże znaczenie w kontekście przyszłych pokoleń, ponieważ będzie pozwalał na zapoznanie się z twórczością wrocławskich artystów w zdigitalizowanej formie.

You may also like